Разработват иновативен кардиологичен апарат

Разработват иновативен кардиологичен апарат

Учени ще разработват нов кардиологичен апарат с по-голяма функционалност от холтерите.

Това предвижда проект финансиран по линия на Фонд научни изследвания. Това съобщи ръководителят на проекта доц. д-р Митко Господинов от филиала на Института по Роботика към БАН във Велико Търново, съобщи регионалното радио „Фокус“.
Проектът носи името „Изследване на приложението на нови математически методи за анализа на кардиологични данни“. Партньори в неговата реализация са филиалите на Института по Роботика и Института по Математика и Информатика при БАН във Велико Търново и филиала на Медицински университет – Варна в града.

Стойността му е 120 000 лв. и ще се реализира в рамките на 36 месеца, като се очаква да приключи в края на 2021 година. Първата дейност по проекта предвижда провеждане на изследване сред 1000 души – диагностицирани с кардиологични заболявания или такива с оплаквания. За целта ще се използва холтерно устройство, което ще събира данни за кардиологичното състояние на пациентите.

„Тези данни ще бъдат използвани за изготвянето на анализ, който от своя страна ще е в полза на лекарите. В него ще бъде проследено дали се подобрява или се влошава състоянието на определена група от хора със съответно кардиологично заболяване след предписано лечение“, обясни доц. Митко Господинов. Проектът предвижда и разработването на опитен образец на ново кардиологично устройство, което да има по-голяма функционалност от холтерите.

За разлика от старите апарати се предвижда новият да може да измерва сърдечния пулс на три-четири места по тялото. Идеята е новите устройства да подпомагат кардиологичните специалисти в процеса на диагностика на заболяванията. „Извършването на предложените в този проект фундаментални научни изследвания ще е принос към медицинската практика. Предполага се, че методите за анализ на кордиологичните данни ще допринесат за по-правилна диагностика и ще дадат по-пълна информация за състоянието на пациентите, страдащи от сърдечно-съдови заболявания“, посочи доц. Митко Господинов.

Източник: https://npo.bg

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *